Cicle 2017 de Debats per comprendre la societat d’avui, al Palau Macaya, organitzat per l’Associació Catalana de Sociologia en col·laboració amb l’Institut d’Estudis Catalans i l’Obra Social de la Caixa.
Enguany, un cicle de debats entorn de quatre temes clau recollits per l’anuari Societat Catalana del 2017: la recuperació econòmica, la pobresa i la desigualtat, la igualtat de gènere i la revolució 4.0.
Les sessions són obertes al públic i gratuïtes, però cal inscripció prèvia a través del web de La Caixa o al punt d’informació del Palau Macaya (Passeig de Sant Joan, 108; Barcelona). Totes les sessions es faran a la Sala Macaya del Palau Macaya, a les 18.30 h.
Les sessions programades entre els mesos de setembre i desembre són les següents:
- Dimarts 26 de setembre de 2017. Característiques de la recuperació econòmica a Catalunya: present i futur previsible. Les grans dades econòmiques, l’anàlisi per sectors, el paper dels poders públics i la influència de l’estructura empresarial en els resultats des d’una perspectiva de creixement nova.
Ponents: Joaquim Sola, professor d’Economia de la Universitat de Barcelona, i Miquel Barceló Roca, director del Master in Business innovation de la UPC i soci de la consultora Innopro Global Services. - Dimecres 25 d’octubre de 2017. S’estan revertint la pobresa i la desigualtat amb la sortida de la crisi? La cohesió de la societat catalana depèn de la qualitat de l’ocupació, de l’habitatge i de la capacitat redistributiva de les polítiques socials. Quines perspectives s’obren en aquest sentit?
Ponents: Sergio Porcel, cap de l’Àrea de Cohesió Social i Urbana de l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans i Teresa Crespo, presidenta d’Associacions Catalanes d’Acció Social. - Dimecres 22 de novembre de 2017. La crisi i la postcrisi han deixat les dones a la penombra. Els inicis de millora de l’ocupació que es registren avui dia a Catalunya afavoreixen la població masculina. Quin lloc ocupen les polítiques d’igualtat en l’agenda pública catalana?
Ponents: Pilar Carrasquer, professora de sociologia, Centre d’Estudis Sociològics sobre la Vida Quotidiana i el Treball, Institut d’Estudis del Treball i Alba Garcia, de Secretaria de les Dones de CCOO de Catalunya. - Dimecres 13 de desembre de 2017. Catalunya davant de la revolució 4.0: riscs i oportunitats. L’automatització, que té com a propulsors principals la robòtica i la intel·ligència artificial, comença a afectar el món del treball. Què podem fer per adaptar-nos-hi? Quines regulacions caldran?
Ponents: Josep Lladós Masllorens, professor d’Economia de la Universitat Oberta de Catalunya i Joan Ramon Rovira, director del Gabinet d’Estudis Econòmics de la Cambra de Comerç de Barcelona.
Amb la col·laboració de