Xerrada-debat sobre les Desigualtats de gènere a l’acadèmia, que va tenir lloc el proppassat dilluns 19 de març de 2018, a les 19 h, a la Sala Pi i Sunyer de l’Institut d’Estudis Catalans.
Amb la participació de Maite Paramio, catedràtica de Producció Animal (UAB) i vocal de la Asociación de Mujeres Investigadoras y Tecnólogas. i Victòria Forns, professora de Treball Social (URV) i diputada al Parlament de Catalunya del 2010 al 2015 i Regidora a l’Ajuntament de Tarragona del 2007 al 2015. Cartell
Posteriorment es feu la lectura del posicionament de l’ACS en el marc del dia 8 de març, Dia Internacional de la Dona Treballadora.
En un acte històric amb #MaiteParamio d’AMIT i Victòria Forns de Universitat Rovira i Virgili – URV l’ Associació Catalana de Sociologia ha celebrat per primera vegada un debat públic sobre les desigualtats de gènere a l’acadèmia.
Amb la posterior lectura del posicionament en el marc del Dia Internacional de la dona treballadora, llegit per la Presidenta de l’Associació Marta Soler:
Benvolgudes i benvolguts,
Des de la nova Junta de l’ Associacó Catalana de Sociologia, estem molt contentes i contents de celebrar per primera vegada a la història de l’associació un acte en el marc del Dia Internacional de la Dona Treballadora. Comptant avui amb la col·laboració especial de Victòria Forns i Maite Paramio, a qui agraïm la seva participació.
El passat dia 8 de març, d’aquest 2018 ha marcat una fita històrica en molts sentits. Aquest any més que mai, dones de tots els orígens, de totes les edats i professions han sortit als carrers per fer sentir les seves reivindicacions. Per primera vegada en el nostre context més proper, les proclames del feminisme no han quedat relegades a un grup de poques sinó que s’han difós per tot arreu de forma clara i contundent. I aquest canvi no ha estat per què sí. Des de ja fa mesos i durant els darrers anys s’està produint un canvi profund pel què fa les qüestions de gènere en l’àmbit internacional. Darrerament, hem seguit la campanya del #metoo que no s’atura i cada vegada agafa més força, mentre que a l’acadèmia, a les nostres universitats cada vegada estem trencant el silenci contra les desigualtats i l’assetjament de forma més clara.
Els darrers anys hem pogut veure a la llum casos d’assetjament com el del catedràtic de la UB, el de la universitat de Sevilla, la Complutense, la Universitat de Saragossa, la de Girona… i un llarg etcètera. Aquest però només és un primer pas, poc a poc estem aconseguint donar-li la volta al feudalisme que impera al nostre sistema universitari i construir amb esforç unes universitats més democràtiques i lliures de violència de gènere.
Aquesta transformació però té conseqüències molt fortes, per totes les que ens atrevim a denunciar les dinàmiques internes del nostre sistema universitari a través de la recerca i a través de la nostra praxis diària, rebutjant profundament qualsevol tipus de violència.
Malgrat tot , no deixem ni deixarem de donar sempre suport a les víctimes de l’assetjament sexual, de primer i segon ordre, i solidaritzar-nos amb tot l’alumnat i el personal universitari vulnerable a aquestes situacions de desigualtat. Ja que entenem que l’excel·lència científica, des de qualsevol de les disciplines, s’exerceix des del compromís ètic i el rigor, tal com ho entenen també totes les universitats del més alt prestigi en l’àmbit internacional. Per tot això, avui, en aquesta commemoració del 8 de març, volem reivindicar des de l’Associació Catalana de Sociologia, la necessitat de posicionar-nos sempre contra la violència i les desigualtats de gènere, per promoure en els nostres discursos, però sobretot també en la nostra pràctica, unes universitats, una sociologia i, al cap i a la fi, una ciència, totalment lliures de violència, capaç de millorar sempre la vida de les persones a través del compromís científic, ètic i social.
Des d’aquí seguirem treballant sempre en aquesta direcció, somiant en el dia en que ja no ens calgui convocar debats com el d’avui perquè aquesta problemàtica serà totalment superada.
Moltes gràcies per ser-hi,
Visca la sociologia, també en veus de dones!